maanantai 12. toukokuuta 2014

Macarons

Äitienpäivän kunniaksi tuli tosiaan tehtyä oman äitini suurimpia herkkuja, eli Macaronsseja :) Tässä ei varsinaisesti ole mitään uutta, mutta olen huomannut, että parhaiten toimii tähän kahdesta eri ohjeesta kokoamani asiat!



140 g valkuaista
240 g tomusokeria
180 g mantelijauhoa
2 g suolaa
80 g Siro-sokeria
1-3 tippaa punaviinietikkaa tai sitruunamehua
Elintarvikeväriä (mieluusti pastaväriä)

1. Erottele valkuaiset keltuaisista ainakin 24h ennen käyttöä ja säilytä kuivassa paikassa huoneenlämmössä.
2. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe samaan kulhoon.
2. Siivilöi seos 2-3 kertaa.
3. Vatkaa valkuaiset ja suola nopeutta pikkuhiljaa nostaen.
4. Lisää valkuaisvaahtoon puolet hienosta sokerista ja punaviinietikka / sitruunamehu.
5. Vatkaa 5 min.
6. Lisää loput sokerista ja vatkaa kunnes vaahto on paksua.
7. Lisää tomusokeri-mantelijauheseos kolmessa osassa varovasti lastalla sekoittaen, kunnes seos on tasaista.
8. Lisää halutessasi elintarvikeväriä. Varo ettet sekoita liikaa, vaahto voi lösähtää.
9. Pursota uunipellille, leivinpaperin päälle, pieniä ympyröitä (n. 2,5 cm). Jätä riittävä väli taikinatäplien väliin.
10. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja jätä lepäämään tunniksi. Tämä on tärkeää, jotta pinnasta tulisi kaunis ja kiiltävä.
11. Paista 150 asteessa 12-15 min. Uunia ei saa avata paiston aikana. Varo paistamasta leivoksia liikaa.
12. Anna jäähtyä ja täytä suklaaganashella, voikreemillä, marmeladilla, lemon curdilla tms.

Sekoitettuina lähteinä Nohanna ja Ebetys.

Täytteinä oli itselläni vadelmahillo toisissa ja toisissa voikreemi, jota jäi yli herkullisten Kinuskikissan täytekeksien tekemisestä (Talo&Koti-lehti 5/2014, Kinuskikissan liite). Tein siis piparminttuversiota keksien täytteestä, mutta onnistuin juoksettamaan voin kun lisäsin jäähtyneen (ei ilmeisesti kuitenkaan tarpeeksi) kiisselin siihen. Lisäsin sitten seokseen varsin reilusti tomusokeria, varmaan puoli paketillista, ja hyvää tuli! :D

Tässä vielä perusvoikreemin ohje, joka on kyllä tosi hyvä:

Voikreemi:
50 g valkuaista (n. 2kpl)
100 g sokeria
140 g (suolatonta) voita
pari tippaa esim. vanilja-aromia

1. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin.
2. Kuumenna seos vesihauteessa niin kuumaksi, ettei sitä kestä enää koskea kädellä.
3. Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka seoksen vatkaamista sähkövatkaimella, kunnes kulho tuntuu viileältä.
4. Lisää huoneenlämpöinen voi ruokalusikallinen kerrallaan valkuais-sokeri vaahtoon koko ajan vatkaten.
5. Lisää viimeisenä mahdollisesti haluamasi aromi (toimii hyvin ilmankin).

Lähteenä Nohanna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti